ЗОЛОТОПОТІЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Тернопільська область, Чортківський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Про затвердження програми безоплатного та пільгового                                                                                                                  забезпечення лікарськими                                                           

Дата: 22.11.2022 10:36
Кількість переглядів: 89

Проєкт рішення.

                                                                                                                            Підготував:                                                                                                                                                                Крижановський Я.Р.                                                                              

                                                                                                    

 

Фото без опису

 

ЗОЛОТОПОТІЦЬКА   СЕЛИЩНА   РАДА

 

            ЧОРТКІВСЬКОГО  РАЙОНУ  ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

(дев'ятого  скликання)

 

________  СЕСІЯ

 

Рішення № ___

 

 

______  жовтня 2022року                                                      смт.Золотий Потік

                                                                                                                                                                         

      Про затвердження програми

безоплатного та пільгового                                                                                                                  забезпечення лікарськими                                                                                     засобами у разі амбулаторного                                                                                 лікування окремих груп населення                                                               Золотопотіцької ТГ на 2023 р.

 

                Керуючись  п. 16 ст. 43  Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Постановою Кабінету Міністрів України від 17.08.1998 № 1303 «Про впорядкування безоплатного та пільгового відпуску лікарських засобів за рецептами лікарів у разі амбулаторного лікування окремих груп населення та за певними категоріями захворювань» Золотопотіцька селищна рада

ВИРІШИЛА:

 

  1. Затвердити  Програму безоплатного та пільгового забезпечення лікарськими засобами у разі амбулаторного лікування окремих груп населення Золотопотіцької ТГ на 2023 р. ( далі – Програма), що додається.

 

  1.    Видатки, пов’язані з реалізацією програми, здійснити за рахунок коштів, передбачених у бюджеті  Золотопотіцької селищної ради на відповідні роки.
  2.  Контроль за виконанням цього рішення покласти на постійну  комісію з питань освіти, науки, культури, мови, прав національних меншин, міжнародного співробітництва, інформаційної політики, молоді, спорту та туризму, соціального захисту, охорони здоров’я, материнства та дитинства.

 

 

 

 

 

 

               Т.в.о. Селищного голови                               Уляна    ДЕМ’ЯНЧУК

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

рішенням  Золотопотіцької                                           селищної ради

від ___ жовтня 2023 року

 

Програма

безоплатного та пільгового забезпечення лікарськими засобами у разі амбулаторного лікування окремих груп населення Золотопотіцької ТГ              на 2023 р.

ПАСПОРТ ПРОГРАМИ

 

 

1

Ініціатор розроблення

Програми

     Золотопотіцька селищна рада ,  КНП  «Золотопотіцький центр первинної медико-санітарної допомоги»      Золотопотіцької селищної ради.

2

Розробник Програми

КНП  «Золотопотіцький центр первинної медико-санітарної допомоги»

      Золотопотіцької селищної ради.

3

Співрозробники Програми

Фінансовий відділ                                Золотопотіцької селищної ради

 

4

Відповідальний виконавець Програми

     Золотопотіцька селищна рада ,  КНП  «Золотопотіцький центр первинної медико-санітарної допомоги»      Золотопотіцької селищної ради

5

Учасники Програми

КНП  «Золотопотіцький центр первинної медико-санітарної допомоги»

      Золотопотіцької селищної ради, Золотопотіцька селищна рада.

6

Термін реалізації Програми

З 01.01.2023р.  по 31.12.2023р.

7

Джерела фінансування

Державний, місцеві бюджети та інші кошти, не заборонені чинним законодавством

8

Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації Програми, з урахуванням потреби до кінця 2021-2022 роки

400.0 тис. грн.

Загальний обсяг фінансових ресурсів може змінюватися в залежності від рівня захворюваності та смертності жителів Золотопотіцької Т.Г.

 

 

 

 

 

Обґрунтування доцільності  розроблення і прийняття

Програми безоплатного та пільгового забезпечення лікарськими засобамиу разі амбулаторного лікування окремих груп населення Золотопотіцької ТГ на 2023 рік

 

1. Аналіз проблеми та обґрунтування необхідності її розв’язання

 

Право на охорону здоров’я є основним правом людини, закріпленим статтею 49 Конституції України. Надання медичної допомоги, яке включає доступність основних (життєво необхідних) лікарських засобів, є однією з головних передумов для реалізації цього права і відіграє провідну роль у галузі охорони здоров’я. Раціональне використання ефективних, безпечних, якісних та доступних за ціною препаратів дасть змогу значно покращити рівень надання первинної медико-санітарної допомоги населенню.

На жаль, на сьогоднішній день, категорії осіб, які підпадають під повне або часткове забезпечення державою лікарськими засобами, не отримують належної медичної допомоги. Це призводить до збільшення рівня захворюваності та смертності серед населення Золотопотіцької ТГ.

Серед жителів Золотопотіцької громади є значна кількість хворих, які потребують безперервного медикаментозного забезпечення та згідно Постанови Кабінету Міністрів України від 17.08.1998 № 1303 «Про впорядкування безоплатного та пільгового відпуску лікарських засобів за рецептами лікарів у разі амбулаторного лікування окремих груп населення та за певними категоріями захворювань» мають право на безплатний відпуск лікарських препаратів за рецептами лікарів у разі амбулаторного лікування.

Безоплатно і на пільгових умовах відпускаються лікарські засоби, зазначені у переліку лікарських засобів вітчизняного та іноземного виробництва, затвердженому Постановою Міністрів України від 5 вересня 1996 р. №1071 (ЗП України, 1996 р., №17, ст. 480), з урахуванням змін, які вносяться Міністерством охорони здоров’я за погодженням з Міністерством фінансів.

 

 

 

 

2. Мета Програми

 

Метою програми є вирішення питань щодо: створення умов для реалізації конституційного права найбільш вразливих верств населення на соціальний захист та здоров’я шляхом забезпечення доступності гарантованих  обсягів життєво необхідних лікарських засобів для збереження їх життя та здоров’я; покращення надання медичної допомоги хворим пільгових категорій, що знаходяться на амбулаторному лікуванні; профілактика і зниження рівня захворюваності, інвалідності і передчасної смертності населення району; підвищення якості та вдосконалення системи надання первинної медичної допомоги; забезпечення раціонального використання бюджетних коштів.

 

3. Основні завданнями Програми

 

Основним завданням Програми є: забезпечення пільгових категорій населення, що потребують амбулаторного медичного лікування, безоплатним чи пільговим відпуском лікарських засобів, а також наркотичними засобами, психотропними речовинами та прекурсорами безоплатно по рецептурних бланках форми №3. за рецептом лікаря ЗПСМ, терапевта та педіатра; поліпшення стану здоров’я пільгових категорій населення.

 

 

4. Очікувані результати виконання Програми

Виконання Програми дасть змогу: забезпечити потреби пільгової категорії населення району в разі амбулаторного лікування медичними препаратами, що є життєво необхідними; покращення стану здоров’я, даних категорій населення; зменшення рівня захворювання та смертності.

 

 

5. Фінансове забезпечення виконання  Програми

 

Фінансування заходів здійснюється відповідно до законодавства України за рахунок коштів Золотопотіцької селищної  ради, а також коштів благодійних організацій та інших джерел, не заборонених законодавством шляхом відшкодування аптекам вартості медикаментів, психотропних речовин та прекурсорів Комунальним некомерційним підприємством «Золотопотіцький центр первинної медико-санітарної допомоги»  Золотопотіцької селищної ради.

 

 

6. Перелік

заходів, обсяги та джерела фінансування Програми безоплатного та пільгового забезпечення лікарськими засобами у разі амбулаторного лікування окремих груп населення Золотопотіцької ТГ на 2023 рік

 

з/п

Найменування

заходу

Виконавець

Термін

виконання

Орієнтовані обсяги фінансування тис.грн

Очікувальні

результати

 

 

роки

всього

в т.ч. за джерелами фінансування

обласний

бюджет

селищий

бюджет

іншіджерела

1.

Безоплатний та пільговий відпуск лікарських засобів

КНП «Золотопотіцький центр ПМСД» ЗПСР

 

2023

рік

2023

 

 

400,0

 

 

-

 

 

 

400,0

 

 

 

 

-

 

 

 

Виконання Програми дасть змогу:

забезпечити потреби пільгової категорії населення району в разі амбулаторного лікування медичними препаратами, що є життєво необхідними;

покращення стану здоров’я, даних категорій населення;  зменшення рівня захворювання та смертності.

 

Всього:

 

 

 

400,0

-

400,0

-

                                                                                                                         

 

 

 

 

Секретар селищної ради                                                           Уляна ДЕМ'ЯНЧУК

 

 

 ПЕРЕЛІК                                                                                                                 категорій захворювань, у разі амбулаторного лікування яких лікарські засоби                                                                                     відпускаються безоплатно

Онкологічні захворювання                                                                                             Гематологічні захворювання                                                                                                       Діабет (цукровий і нецукровий)                                                                                                     Ревматизм                                                                                                                                  Ревматоїдний артрит                                                                                                               Пухирчатка                                                                                                                                    Системний гострий вовчак                                                                                                     Системні, хронічні, тяжкі захворювання шкіри                                                                     Сифіліс                                                                                                                                          Лепра                                                                                                                                    Туберкульоз                                                                                                                         Аддісонова хвороба                                                                                                         Гепатоцеребральна дистрофія                                                                                     Фенілкетонурія                                                                                                                     Шизофренія та епілепсія                                                                                                             Психічні захворювання (особам з інвалідністю I та II груп, а також хворим, які працюють в лікувально-виробничих майстернях психоневрологічних і психіатричних закладів)                                                                                                                                                 Стан після операції протезування клапанів серця                                                                             Гостра переміжна порфірія                                                                                              Муковісцидоз                                                                                                                                 Тяжкі форми бруцельозу                                                                                                      Дизентерія                                                                                                                          Гіпофізарний нанізм                                                                                                                           Стан після пересадки органів і тканин                                                                                Бронхіальна астма                                                                                                                     Хвороба Бехтерєва                                                                                                                  Міостенія                                                                                                                                     Міопатія                                                                                                                                   Мозочкова атаксія Марі                                                                                                             Хвороба Паркінсона                                                                                                                    Інфаркт міокарду (перші шість місяців)                                                                                   Дитячий церебральний параліч                                                                                                      СНІД, ВІЧ-інфекція                                                                                                    Післяопераційний гіпотиреоз, у тому числі з приводу раку щитовидної залози       Гіпопаратиреоз                                                                                                                                     Вроджена дисфункція кори наднирників                                                                                              

* Безоплатний відпуск лікарських засобів за переліченими категоріями захворювань провадиться лише у разі амбулаторного лікування основного захворювання, за яким хворим надано пільги. Хворі на СНІД та ВІЧ-інфіковані незалежно від основного захворювання мають право на безоплатний відпуск лікарських засобів за наявності в них будь-яких інших захворювань.

 

 

Секретар селищної ради                                                           Уляна ДЕМ'ЯНЧУК


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь