ЗОЛОТОПОТІЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Тернопільська область, Чортківський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Добровільна участь в системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування

Дата: 31.03.2021 15:06
Кількість переглядів: 398

Добровільна участь в системі загальнообов’язкового державного  пенсійного страхування надає  можливість забезпечити страховий стаж і створити умови для збільшення розміру майбутньої пенсії громадян.

Законом України від 08.07.2010 № 2464-VI «Про збір та облік єдиного  внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі Закон № 2464) визначена можливість добровільної участі в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування для тих, хто не зміг працевлаштуватися офіційно, але хоче набути страхового стажу.

Так, якщо особа бере добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування протягом строку, визначеного у договорі про добровільну участь, але не менше одного року - це страхування на поточний період. У цьому випадку розмір єдиного внеску складає 22 % від мінімальної заробітної плати на дату укладання договору. Враховуючи, що розмір мінімальної заробітної плати відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» становить 6000,0 грн., мінімальний страховий внесок складатиме 1320,0 грн. (6000,0 грн. х 22 % = 1320 грн.).

Якщо особа виявила бажання  одноразової сплати єдиного внеску за попередні періоди, в яких особа не підлягала загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню (починаючи з 1 січня 2004 року) - при цьому сума сплаченого єдиного внеску за кожен місяць такого періоду не може бути меншою за мінімальний страховий внесок (22 %) на дату укладення договору, помножений на коефіцієнт 2. Тобто, мінімальний страховий внесок за кожен місяць для одноразової сплати за попередні періоди складає 2640 грн. (1320,0 грн. х 2 = 2640 грн.). Громадянин (за наявності трудової книжки) може звернутися до сервісного центру Головного управління Пенсійного фонду в Тернопільській області за місцем проживання, для визначення періоду, у якому не підляв загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню. Таким чином, органи Пенсійного фонду визначають період, який не врахований для обчислення пенсії.

В обох випадках, особа, яка бажає укласти договір про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування має звернутися до органів Державної податкової служби за місцем проживання.

 

Головне управління
Пенсійного фонду України
в Тернопільській області

 

25.03.2021


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь