ЗОЛОТОПОТІЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Тернопільська область, Чортківський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Про ліквідацію Губинської школи

Дата: 03.06.2020 09:25
Кількість переглядів: 996

 Повідомлення про початок проведення громадського обговорення

 

Інформаційне повідомлення про проведення громадського обговорення щодо реорганізації (ліквідації) Губинської загальноосвітньої школи І ступеня та Губинського дошкільного навчального закладу (дитячий садок) Золотопотіцької селищної ради Бучацького району Тернопільської області

 

1.Найменування організатора громадського обговорення -  Золотопотіцька селищна рада.

2.Мета: врахування думки жителів Золотопотіцької громади щодо реорганізації (ліквідації) Губинської загальноосвітньої школи І ступеня та Губинського дошкільного навчального закладу (дитячий садок) Золотопотіцької селищної ради Бучацького району Тернопільської області

    На сьогодні чимало  жителів села вбачає  проблему діяльності Губинської ЗОШ І ступеня та Губинського ЗДО тільки в умисних намірах влади закрити школу через відсутність належної кількості учнів, тобто, наповнюваності, а, також, через  великі витрати на його утримання. А тому  і вирішення проблеми вбачають тільки в тому, щоб «відстояти» школу, лише б  школа працювала, а в іншому випадку, на їх переконання, немає школи – немає села.

   Проблема в тому, що на сьогодні Губинська ЗОШ І ступеня та Губинський ЗДО не відповідають  вимогам щодо наповнюваності класів (має бути в класі 14 учнів). Розрахункова наповнюваність класів визначається з урахуванням кількості населення та щільності його проживання і є основною складовою у розрахунку субвенції з державного бюджету, яка передбачена,  виключно , на заробітну плату педагогічних працівників.   Тобто,  освітня субвенція до  бюджету Золотопотіцької ОТГ  надходить тільки  на ті класи, де  наповнюваність становить 14 учнів. Всі інші класи з кількістю менше 14 учнів  утримуються лише за рахунок власного бюджету громади.

  У 2019-2020 навчальному році мережа Губинської ЗОШ І ст. – 4 учні, половина з них із с. Миколаївка (наповнюваність класів 13 %):

1 клас - 1 учень;

2 клас – 2 учні;

3 клас – 0 учнів;

4 клас – 1 учень

   Тобто, жоден з класів не відповідає мінімальному рівню наповнюваності . На сьогодні,  щоб школа відповідала вимогам по наповнюваності класів,  загальна кількість учнів у школі повинна становити не менше 30 учнів. Враховуючи те, що державна освітня субвенція покриває лише заробітну плату педагогічного персоналу, громада за рахунок місцевого бюджету фінансує комунальні послуги та утримання технічного персоналу.

   Така ж сама ситуація у Губинському ЗДО. Дитячий садок відвідують 2 вихованці (наповнюваність групи - 20 %). З 2015 року по 2020 рік у с. Губин не народилося жодної дитини.  Проаналізувавши перспективну мережу на протязі наступних п’яти років, у перший клас не піде жодного учня.

   Варто зауважити, що ОТГ витрачає значні кошти на опалення напівпорожніх приміщень школи та садочку,  хоча ці кошти громада могла б вкладати в енергоефективні заходи та спрямовувати на проекти розвитку.

   Вартість навчання (витрати платників податків на одного школяра) для сільської місцевості зросла. Так, у порівнянні, рівень витрат року навчання на одного учня у Губинській ЗОШ І ступеня досягає 91 тис. 629 грн., а у Рублинській ЗОШ І ступеня – 23 тис.731 грн. А на оплату праці працівникам ЗДО за 2019 рік нараховано 69 тис. 870 грн.

   Дійсно, за кошти, що витрачаються на утримання Губинської загальноосвітньої школи І ступеня, а це 336 тис. 517 грн. в рік, з яких 307 тис. 870 грн. іде на оплату праці,  можна спрямувати на  придбання сучасного обладнання для навчальних кабінетів у ті школи,  де використання їх буде ефективним, або ж витратити їх на ремонт доріг села Губин, облаштування вуличного освітленням, провести заходи з благоустрою .

   Та втім, головне не це. Головне – це якість знань, рівень підготовки учнів, вміння набувати навиків спілкування в колективі однолітків, вчитися здобувати лідерські навики,  мати можливість повноцінного  розвитку своїх  здібностей та творчої майстерності. Бо тільки у конкурентному учнівському середовищі, є у дітей мотивація до кращих результатів у навчанні.

   Завдання школи, насамперед,  - давати дітям якісні знання. Уже потім це місце працевлаштування вчителів. Школа – це установа, яка фінансується з державного бюджету і повинна забезпечувати всіх дітей освітою на рівні Державного стандарту. І тут вирішальною є роль вчителя, його системна робота над підготовкою до уроків, використання на уроках проблемних і дослідницьких методів навчання, перехід від процесу наповнення учнів знаннями до процесу усвідомленого здобуття ними необхідних навичок для вирішення проблемних ситуацій, що в кінцевому підсумку й буде формуванням компетентностей.

    Чому ми свідомо позбавляємо учнівську молодь  с. Губин можливості подискутувати зі своїми однокласниками на уроках, відчути командний дух на уроках фізичного виховання, створювати спільні навчальні  проекти на уроках інформатики ?  Що скаже один єдиний учень класу Губинської школи про все це? Де ж наша відповідальність перед дітьми?

   Всі учні та вихованці будуть переведені до Миколаївської ЗОШ І-ІІ ступенів та Миколаївського ЗДО. Перевезення дітей із с. Губин буде забезпечено шкільним автобусом Миколаївської ЗОШ І-ІІ ступенів. Кожного дня їх супроводжуватиме вчитель.

 А якщо говорити за поширене  твердження, що немає школи - немає села, то знову ж,  якщо в селі залишилося настільки мало дітей, що школа стала категорично малокомплектною, то це не тому, що щось не так зі школою, чи не допрацьовує влада. Це закономірні   процеси, які існують в усьому світі і в Україні зокрема, – просто немає необхідності у великій кількості людей, задіяних  у сільському господарстві, тому що з’явилася нова потужна сільськогосподарська техніка та  нові технології, які не потребують застосування ручної праці.

   Але від цього не повинні страждати  діти.  Вони не повинні ні в чому уступати своїм  ровесникам та мати добрий старт для дорослого життя. І тоді уродженці села зможуть продовжити добрі традиції своїх відомих  земляків, які прославили рідний край своїми досягненнями та звершеннями.

3.Суб’єкти, що внесли пропозицію щодо реорганізації (ліквідації) Губинської загальноосвітньої школи І ступеня та Губинського дошкільного навчального закладу (дитячий садок) Золотопотіцької селищної ради Бучацького району Тернопільської області – відділ освіти, культури, молоді та спорту Золотопотіцької селищної ради

4. Строк, місце, час проведення громадських слухань, акредитації представників засобів масової інформації, реєстрації учасників – громадські слухання відбудуться в залі Золотопотіцького МБК 03.07.2020 року о 15.00 год.

5. Поштова адреса та адреса електронної пошти, номер телефону, строк і форми для подання пропозицій (зауважень) — Золотопотіцька селищна рада, смт. Золотий Потік, вул. Д. Галицького, 107, zpotiksrada@ukr.net, (03544) 3-10-36 .

Пропозиції (зауваження) учасників громадського обговорення подаються у письмовій чи усній формі, надсилаються електронною поштою із зазначенням прізвища, імені, по батькові та адреси особи, яка їх подає протягом 30 днів з дати опублікування повідомлення про його проведення.

6.Місцезнаходження та адреса електронної пошти, номер телефону організатора громадського обговорення, за якими можна отримати консультації з питання, що винесено на громадське обговорення – Золотопотіцька селищна рада, смт. Золотий Потік, вул. Д. Галицького, 107, zpotiksrada@ukr.net, (03544) 3-10-36.

7. Прізвище та ім’я особи, визначеної відповідальною за проведення громадського обговорення – Поврозник Юрій Зіновійович – заступник селищного голови.

8. Строк і спосіб оприлюднення результатів громадського обговорення – узагальнення висловлених в ході проведення громадського обговорення зауважень та пропозицій здійснюється організатором протягом 14 днів після закінчення строку подання пропозицій. Після отримання висловлених пропозицій та проведеного аналізу відбудеться оприлюднення результатів громадського обговорення на сайті Золотопотіцької селищної ради .

Запрошуємо усіх бажаючих взяти участь у обговоренні питання   щодо реорганізації (ліквідації) Губинської загальноосвітньої школи І ступеня та Губинського дошкільного навчального закладу (дитячий садок) Золотопотіцької селищної ради Бучацького району Тернопільської області.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь