ЗОЛОТОПОТІЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Тернопільська область, Чортківський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ПРО ЕФЕКТИВНИЙ АЛЬТЕРНАТИВНИЙ МЕХАНІЗМ ЗАХИСТУ ТА ПОНОВЛЕННЯ ПОРУШЕНИХ КОРПОРАТИВНИХ ТА МАЙНОВИХ ПРАВ. ПРАВОВА ІНФОРМАЦІЯ

Дата: 09.10.2018 15:31
Кількість переглядів: 595

ПРО ЕФЕКТИВНИЙ АЛЬТЕРНАТИВНИЙ МЕХАНІЗМ ЗАХИСТУ ТА ПОНОВЛЕННЯ ПОРУШЕНИХ КОРПОРАТИВНИХ ТА МАЙНОВИХ ПРАВ

 

З 01 січня 2016 року при Головному територіальному управлінні юстиції у Тернопільській області функціонує спеціальний колегіальний орган – Комісія з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації, яка уповноважена розглядати скарги фізичних та юридичних осіб у сфері державної реєстрації нерухомості, бізнесу та громадських формувань.

До компетенції Комісії належить розгляд скарг на протиправні, на думку скаржників, рішення (крім рішення про державну реєстрацію), дії або бездіяльність державних реєстраторів, дії або бездіяльність суб’єктів державної реєстрації прав.

Розгляд скарг здійснюється за заявою особи, яка вважає, що її права порушено, що подається виключно у письмовій формі та повинна містити обов’язкові відомості, передбачені частиною 5 статті 34 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» та частиною 5 статті 37 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», а також відомості про бажання скаржника та/або його представника взяти участь у розгляді відповідної скарги по суті та про один із способів, в який скаржник бажає отримати повідомлення про зазначений розгляд.

Наголошуємо, що відсутність у скарзі обов’язкових відомостей, передбачених вказаними Законами, не є підставою для відмови у її реєстрації, однак є підставою для відмови у задоволенні скарги без розгляду по суті.

Звертаємо увагу, що зразки скарг у сфері державної реєстрації розміщені на офіційному веб-сайті Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області в рубриці «Управління державної реєстрації» → «Напрямки діяльності» → «Адміністративне оскарження рішення, дій та бездіяльності державного реєстратора, суб’єкта державної реєстрації» за наступним посиланням: http://terjust.gov.ua/.

Повідомляємо, що розгляд скарг здійснюється у строки, встановлені Законом України «Про звернення громадян» з урахуванням особливостей, передбачених зазначеними Законами, які обраховуються з моменту реєстрації її суб’єктом розгляду скарги. При цьому загальний строк розгляду та вирішення скарги не може перевищувати 45 календарних днів.

Так, за час функціонування Комісії було надійшло 58 скарг, з яких 38 – у сфері реєстрації нерухомості, 20 – у сфері реєстрації юридичних осіб фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Із 58 скарг, що надійшли до Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області, 28 скарг направлено за належністю до Міністерства юстиції України; по 19 скаргах прийнято рішення про відмову у задоволенні скарги без розгляду їх по суті у зв’язку із недотриманням вимог щодо їх оформлення; по 8-ми скаргах прийнято рішення про їх задоволення, в тому числі по 2 скаргах прийнято рішення про їх часткове задоволення.

За допущені державними реєстраторами порушення порядку проведення державної реєстрації Комісією було тимчасово заблоковано доступ строком на 1 рік та 1 місяць до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно 2 державним реєстраторам.

Подання скарг до Комісії на сьогоднішній день є ефективним способом захисту та поновлення порушених прав у сфері державної реєстрації та альтернативою звернення до суду через оперативність розгляду скарг та безкоштовність звернення до неї.

 

Начальник Головного територіального

управління юстиції у Тернопільській області                                            Едуард Кольцов


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь