ЗОЛОТОПОТІЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Тернопільська область, Чортківський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Проект Стратегії Золотопотіцької ОТГ на 2018-2026 рр.

Дата: 08.02.2018 09:11
Кількість переглядів: 1243

Дорогі земляки!

У рамках Програми "Децентралізація приносить кращі результати та ефективність" (DOBRE), за фінансового сприяння USAID (United States Agency for International Development) в період з жовтня 2017 р. по січень 2018 року Робочою групою Золотопотіцької  об’єднаної територіальної громади при сприянні експертів Фундації Розвитку Місцевої Демократії з Польщі був напрацьований проект документу "Стратегія розвитку Золотопотіцької об’єднаної територіальної громади на 2018-2026 роки", який сьогодні виноситься на громадське обговорення/консультації.

Консультації триватимуть 3 тижні – від  09 лютого до 28 лютого 2018 р.

Цей етап громадського обговорення є найважливішим етапом формування Стратегії, оскільки від кожного з мешканців буде залежати в якому напрямі ми будемо будувати спроможну громаду до 2026 року і куди будемо вкладати свої ресурси, державні кошти та кошти міжнародної технічної допомоги.

Стратегія нашої громади якнайшвидше потрібна нам і для реалізації конкретних проектів на найближчі 3 роки починаючи вже із 2018 року із залученням коштів міжнародної технічної допомоги, зокрема Програми DOBRE.

Після врахування Ваших пропозицій Стратегія буде доопрацьована і винесена на сесію селищної ради для затвердження. Наступним кроком буде написання проектів для 2-3 завдань Стратегії, для реалізації яких будуть залучені кошти програми DOBRE.

Ваші коментарі, зокрема пропозиції щодо завдань Стратегії, надсилайте до 28.02.2018 року на електронну скриньку: 04392735@mail.gov.ua або zpotiksrada@ukr.net.  Формуляр для подачі коментарів, зауважень і пропозицій є доступним на інтернет-сторінці громади та в будинку селищної ради. Згідно з положенням програми DOBRE, будуть розглядатися лише ті пропозиції, які будуть подані у формулярі з вказаними прізвищем, ім’ям, електронною скринькою, телефоном та адресою. За збір поданих Вами пропозицій відповідає Наталія Панчук, контактний телефон 3-10-31.

Місце прийому пропозицій на паперових носіях: вул. Галицького, 107, смт. Золотий Потік, Бучацький район, Тернопільська область, 48451).

 Також за цією адресою Ви можете отримати консультації.

Важливо! Ваші пропозиції будуть братися до уваги за умови, що пропозиції будуть містити ім’я, прізвище та адресу подавача.

Заплановані також публічні консультаційні зустрічі, на які запрошуються всі бажаючі. Вони відбудуться:

Перша зустріч відбудеться в смт Золотий Потік 0 12:00 год 14 лютого 2018 року в приміщенні актового залу Золотопотіцької ЗОШ.

Про інші зустрічі буде повідомлено додатково.

Щиро запрошую. Прошу також поширити інформацію про дані консультації серед усіх зацікавлених осіб.

 

Селищний голова               Кушик Ростислав Рафаїлович

ЗОЛОТОПОТІЦЬКА СЕЛИЩНА РАДА

БУЧАЦЬКОГО РАЙОНУ

ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

 

РОЗПОРЯДЖЕННЯ

СЕЛИЩНОГО ГОЛОВИ

 

від 02 лютого 2018 року № 35-од

Про проведення громадського обговорення

 

 

 

Відповідно до статті 42 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»:

В період з 07 лютого по 28 лютого 2018 року провести громадські обговорення по питаннях внесення пропозицій щодо «Стратегії розвитку Золотопотіцької об’єднаної територіальної громади на 2018-2026 роки»

 

Селищний голова                                            Р. Р. Кушик

 

 

 

 

 

 

Фото без опису

 

Стратегія розвитку ЗОЛОТОПОТІЦЬКОЇ об’єднаної Територіальної громади на 2018-2026 роки

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Стратегія розроблена в рамках програми

"Децентралізація приносить кращі результати та ефективність (DOBRE)",

яка фінансується USAID.

 

 

Золотий Потік, 2018 рік

 

 

 

 

Фото без опису

 

 

 

 

 

ЗМІСТ

 

 

 

ВСТУП......................................................................................................................................................................................................... 3

 

1. Діагноз умов місцевого розвитку – найважливіші висновки................................................ 4

 

2. ПІДВЕДЕННЯ ПІДСУМКІВ СОЦІОЛОГІЧНОГО ДОСЛІДЖЕННЯ ЗА ДОПОМОГОЮ АНКЕТУВАННЯ……………………8

 

3. Результати SWOT-аналізу................................................................................................................................................ 12

 

4. Стратегічне бачення розвитку громади....................................................................................................... …17

 

5. СТРАТЕГІЧНІ ТА ОПЕРАЦІЙНІЦІЛІ…………………………………..…………………………………………………………………………..………..17

 

6. Індикатори впливу та результатів Стратегії.............................................................................................. …21

 

7. Узгодженість Стратегії з програмними та стратегічними документами................. …23

 

8. Джерела фінансування заходів Стратегії..................................................................................................... …27

 

9. Система впровадження, моніторингу та оцінювання Стратегії........................................ …29

 

10. План заходів РЕАЛІЗАЦІЇ СТРАТЕГІЇ....................................................................................................................... …32

 

ДОДАТКИ…………………………………………………………….……………………………………………………………………………………………..…...…68

 

 

Цей документ став можливим завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID). За зміст є відповідальністю Фонду Розвитку Місцевої Демократії та не обов'язково відображає точку зору USAID чи уряду Сполучених Штатів.

 

This document is made possible by the generous support of the American people through the United States Agency for International Development (USAID). The contents are the responsibility of Foundation in Support of Local Democracy and do not necessarily reflect the views of USAID or the United States Government.

 

 

 

 

 

 

Вступ

Стратегія Золотопотіцької об’єднаної територіальної громади на 2018-2026 роки (далі Стратегія) була розроблена в рамках програми „Децентралізація приносить кращі результати та ефективність (DOBRE)”.

Стратегія розроблена на підставі Закону України «Про стимулювання розвитку регіонів», Закону України «Про засади державної регіональної політики», Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» з урахуванням постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку розроблення регіональних стратегій розвитку і планів заходів з їх реалізації, а також проведення моніторингу та оцінки результативності реалізації зазначених регіональних стратегій і планів заходів» в рамках програми DOBRE.

Стратегія є основним документом довгострокового розвитку Золотопотіцької об’єднаної територіальної громади, який визначає пріоритети та напрямки її розвитку до 2026 року. Реалізація Стратегії передбачається в рамках партнерства влади, громади та бізнесу, де кожен партнер зможе знайти своє місце і свої інтереси та внести відповідний вклад у розвиток

Розроблення стратегії припало на дуже важливий для українського суспільства час – реформування усіх сфер суспільного життя, в першу чергу – реформ адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування, завдяки яким новоутвореним об’єднаним територіальним громадам передаються повноваження і ресурси згідно принципів Європейської хартії місцевого самоврядування, що означає право і спроможність органів місцевого самоврядування в межах закону здійснювати регулювання та управління суттєвою часткою публічних справ під власну відповідальність в інтересах місцевого населення.

Методологія, яку застосовано для розроблення Стратегії  базується на підходах до стратегічного планування Фундації розвитку місцевої демократії (FRDL), яка є партнером Global Communities в імплементації компоненту стратегічного планування в громадах програми DOBRE, а саме - на переконанні, що стратегія розвитку не лише визначає головні напрямки дій органу місцевого самоврядування, а виконує роль плану розвитку всієї місцевої громади. Це, в свою чергу, актуалізує потребу знаходження на місцевому рівні консенсусу навколо основних положень стратегії, узгодження сфери та передумов залучення широкого кола зацікавлених осіб в процес її реалізації.

Стратегія Золотопотіцької об’єднаної територіальної громади на 2018-2026 роки гармонізується із пріоритетами і цілями стратегічних документів вищого рівня, а саме:

  • Стратегією сталого розвитку «Україна-2030»;
  • Державною стратегією регіонального розвитку України на період до 2020 року;
  • Стратегією розвитку Тернопільської області до 2020 року.

Стратегія робить наголос на сталий розвиток громади, який передбачає інтеграцію економічної, соціально-культурної та екологічної складових розвитку. Наслідком такого підходу має стати зростання якості життя мешканців із перспективою забезпечення сталості такого росту.

Стратегія була розроблена Робочою групою зі стратегічного планування, сформованою рішенням Голови громади. До її складу увійшли представники органу місцевого самоврядування, працівники апарату ради, представники місцевих закладів освіти, культури, соціальної допомоги, охорони здоров’я; представники бізнес-середовища, громадського сектору та лідери громади. Організовували роботу Групи експерти програми DOBRE Войцех Одзімек (FRDL) і Олександр Софій (ГО «Європейський діалог»).

Робота, пов’язана із розробленням Стратегії передбачала такі дії:

  • Опрацювання діагнозу стану соціально-економічного розвитку громади,
  • Проведення соцілогічних досліджень серед мешканців громади
  • Проведення аналізу чинників зовнішнього і внутрішнього середовища (SWOT-аналіз),
  • Ідентифікація бачення майбутнього громади,
  • Визначення стратегічних та операційних цілей Стратегії,
  • Окреслення показників впливу та результатів впровадження Стратегії,
  • Визначення взаємозв’язків між Стратегією з іншими стратегічними документами вищого рівня,
  • Ідентифікація реалістичних джерел фінансування завдань операційного плану Стратегії,
  • Опрацювання системи впровадження та моніторингу реалізації Стратегії разом із визначенням підходу до актуалізації документу,
  • Розроблення детального плану дії в межах середньострокової перспективи.

Організатори щиро вдячні усім учасникам 5-ти зустрічей Робочої групи, які відбулися в період з 18 жовтня 2017 року по 12 березня 2018 року. Вдячні за витрачений час, взяту на себе відповідальність у громадських справах та змістовну участь у процесі розроблення Стратегії Золотопотіцької об’єднаної територіальної громади на 2018-2026 роки.

Весь текст проекту  - https://rada.info/upload/users_files/04392735/52d90048fc0742d4b954153d506b1328.docx

Формуляр для подачі пропозицій та зауважень

БАЧЕННЯ ГРОМАДИ

Золотопотіцька об’єднана територіальна громада - відомий туристичний центр на Дністрі, регіон з розвиненим малим бізнесом, екологічно чистим сільським господарством, розвиненою соціальною інфраструктурою, збереженими історичними традиціями, активною молоддю та відповідальними жителями, що вміють працювати на себе та на благо України.

 

Стратегічна ціль 1: Конкурентно-спроможна економіка

Операційна ціль 1.1 Малий і середній бізнес

1.1.1    Підготовка умов для підтримки населення по виробництву с/г продукції в сфері садівництва та городництва

1.1.2    Створення та налагодження діяльності обслуговуючого кооперативу по прийманню, переробці та збуту с/г продукції  

1.1.3    Підготовка ділянки для будівництва підприємства з переробки сільськогоспо-дарської продукції

1.1.4    Відродження швейного бізнесу (з використанням потенціалу швейної фабрики «Берізка»)

1.1.5    Впровадження системи фінансових преференцій для нових підприємців (зниження місцевих податків на перші 2 роки від моменту започаткування діяльності)

1.1.6    Впровадження системи консультування і навчання по започаткуваню бізнесу та професійної активізації, зокрема для жінок, мігрантів, неповносправних та старших осіб

1.1.7    Налагодження співпраці шкіл з бізнесом у формуванні навчальних програм

Операційна ціль 1.2 Інвестиційний маркетинг та промоція

1.2.1    Створення структури по розвитку підприємництва та інвестиційної політики ОТГ (Агенція місцевого розвитку - АМР)           

1.2.2    Розробка генерального плану території ОТГ

1.2.3    Впровадження системи залучення інвесторів на базі сировинних покладів (мінеральні води, каміння, пісок, гравій, глина) на території громади    

1.2.4    Інвентаризація земельних ділянок та об’єктів нерухомості, які перебувають у комунальній власності громади

1.2.5    Розробка просторової і технічно-фінансової концепції зон господарської активності в ОТГ

1.2.6    Створення зони господарської активності в ОТГ

1.2.7    Створення каталогу інвестиційних пропозицій

1.2.8    Впровадження системи фінансових преференцій для інвесторів

1.2.9    Створення інвестиційного розділу на веб-сторінці ОТГ

1.2.10  Участь в інвестиційних форумах та інвестиційних ярмарках

Операційна ціль 1.3 Туристично-рекреаційний потенціал

1.3.1    Створення умов підтримки  місцевих туристичних центрів (МТЦ) - ДОЗ «Лісовий дзвіночок», ОК „Лісовий», турбаза «Над Стрипою».

1.3.2    Організація та проведення щорічного фестивалю-ярмарку

13.3     Створення умов для розвитку інфраструктури агротуризму на території ОТГ

1.3.4    Впровадження системи промоції історично-культурного та туристично-рекреаційного потенціалу громади.

1.3.5    Використання басейну ріки Дністер для створення туристичних пропозицій ОТГ

1.3.6    Створення краєзнавчого музею «Золотий Потік» на базі відновленого комплексу «Палац Гнєвоша»

1.3.7    Створення і безкоштовне розповсюдження туристичної карти громади

1.3.8    Створення системи туристичної навігації в громаді

1.3.9    Розповсюдження інформації про туристичні продукти ОТГ серед туристичних фірм та розміщення її на туристичних веб-ресурсах

1.3.10  Розвиток інфраструктури велосипедних маршрутів на території ОТГ

 

Стратегічна ціль 2: Якість життя

Операційна ціль 2.1 Покращення освітніх послуг

2.1.1    Розробка і реалізація Стратегії розвитку освіти громади       

2.1.2    Розробка і впровадження системи позашкільних та позакласних заходів

2.1.3    Підтримка талантів та захоплень серед молоді

2.1.4    Розвиток інфраструктури для відпочинку і спорту при освітніх закладах (шкіл і дитячих садків)

2.1.5    Запровадити систему проведення навчальних занять з гендерної рівності в освітніх закладах ОТГ

Операційна ціль 2.2: Підвищення соціальних стандартів життя громади

2.2.1    Поліпшення стану дорожньої мережі, яка є комунальною власністю громади

2.2.2    Децентралізація управління дорогами місцевого значення (поліпшення стану дорожньої мережі, яка не є комунальною власністю громади)

2.2.3    Модернізація та будова нових об’єктів інфраструктури освітлення доріг та вулиць на території громади, (у тому числі - заміна вуличного освітлення на енергоефективне)        

2.2.4    Покращення маршрутного сполучення між населеними пунктами ОТГ та адміністративним центром Золотий Потік     

2.2.5    Формування цілісного культурного простору громади

2.2.6    Будівництво спортивних майданчиків, велосипедних доріжок, вуличних тренажерних майданчиків на території громади

2.2.7    Покращання якості медично-лікувальних та реабілітаційних послуг

2.2.8    Покращення системи надання медико-соціальних послуг в громаді          

2.2.9    Реалізація програми профілактики захворювань, провести кампанії, скеровані на різні категорії людей (жінки, діти, молодь, особи похилого віку тощо)         

Операційна ціль 2.3 Інтеграція громади

2.3.1    Організація періодичного щорічного свята громади

2.3.2    Проектування і облаштування громадських місць, які сприяють інтеграції мешканців (сквери, лавки, дитячі майданчики, пішохідні доріжки тощо)   

2.3.3    Організація та проведення інтегруючих заходів - спортивних та культурних (турніри, екскурсії, походи, змагання, концерти)

2.3.4    Облаштування пішохідних переходів, пристосованих до людей з особливими потребами, мало мобільних груп населення

2.3.5    Розробка програми допомоги особам, що знаходяться у важкій ситуації (бідні особи/родини, уражені патологіями, старші особи та особи, з особливими потребами, мігранти, переселенці, самотні матері тощо)

2.3.6    Інформаційно-консультаційна підтримка особам з особливими потребами в питанні їхнього працевлаштування (особи, що довший час є безробітними, жінки, в т.ч. ті, які повертаються на ринок праці, старші особи, неповно-справні і т.д.)

Операційна ціль 2.4 Партнерське управління громадою

2.4.1    Підвищення якості обслуговування мешканців ОТГ    

2.4.2    Впровадження системи е-адміністрація (зокрема е-документообіг, безпека документів, доступ громадян до публічної інформації тощо)

2.4.3    Організація навчання та підвищення кваліфікації працівників Адміністрації

2.4.4    Впровадження системи «Громадський бюджет/бюджет участі»

2.4.5    Створення Молодіжної ради громади

2.4.6    Створення служби суспільної допомоги (для надання методичної, організаційної, фінансової, правової, бухгалтерської допомоги громадським організаціям та іншим суспільним ініціативам)

2.4.7    Створення зони вільного доступу до мережі Інтернет

2.4.8    Створення громадської комісії з охорони довкілля

2.4.9    Покращення взаємодії органів влади та громадян.

 

Стратегічна ціль 3: Комфортне екологічне середовище

Операційна ціль 3.1 Система управління відходами

3.1.1    Побудова полігону ТПВ  

3.1.2    Створення системи роздільного збору, сортування та переробки ТПВ на території ОТГ

3.1.3    Ліквідація стихійних сміттєзвалищ

Операційна ціль 3.2 Система водопостачання та очистки стічних вод

3.2.1.    Реконструкція водопровідних мереж в адміністративному центрі Золотий Потік (наявна ПКД)

3.2.2    Будівництво водогонів в населених пунктах громади

3.2.3    Реконструкція очисних споруд в адміністративному центрі Золотий Потік

3.2.4    Створення комунального підприємства для надання послуг (водопостачання, каналізація, ремонт доріг, вуличне освітлення тощо)

Операційна ціль 3.3 Благоустрій громади

3.3.1    Благоустрій населених пунктів громади - парки, зони відпочинку

3.3.2    Створення приязних зелених територій на території громади

3.3.3    Організація місць масового відпочинку населення на територіях прибережних захисних смуг водних об’єктів

Операційна ціль 3.4 Енергозбереження

3.4.1    Розробка комплексної програми «Альтернативна енергетика» до 2026 року

3.4.2    Впровадження енергоефективних рішень у громадських будинках згідно програми

Операційна ціль 3.5 Екологічна просвіта

3.5.1    Організація системи просвіти населення з питань охорони довкілля та поводження з відходами

3.5.2    Організація системи освіти учнів в школах з питань охорони довкілля та поводження з відходами

3.5.3    Підготовка та реалізація молодіжних екологічних проектів


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь