ЗОЛОТОПОТІЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Тернопільська область, Чортківський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Положення №б-н «Положення про порядок надання дозволу»

Кількість переглядів: 88
Скликання: Восьме скликання
Сесія: Дев'ята сесія
Тип документу: Положення
Дата: 19.05.2021
Номер документу: б-н
Назва документу: Положення про порядок надання дозволу
Прикріплені файли:

ПОЛОЖЕННЯ

  про порядок надання дозволу на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення   земельних ділянок громадянам безоплатно у власність  за рахунок земель комунальної власності на території Золотопотіцької селищної ради (для земельних ділянок, що не перебували у користуванні відповідно до попередніх рішень та земельно-кадастрової документації)

 

 

     Положення про порядок надання дозволу на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення   земельних ділянок громадянам безоплатно у приватну власність  за рахунок земель комунальної власності на території Золотопотіцької селищної ради (далі Положення) розроблено відповідно до Конституції України, Земельного кодексу України, Закону України «Про особисте селянське господарство», Цивільного кодексу України, Законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про основи містобудування», «Про регулювання містобудівної діяльності», Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» регулює порядок надання земельних ділянок, що не перебували у користуванні відповідно до попередніх рішень та земельно-кадастрової документації (земельно-кадастрових книг)безоплатно у власність на території Золотопотіцької селищної ради.

          Це Положення розроблене і буде використовуватися за наявності на територiї  Золотопотіцької селищної ради вільних земельних ділянок, які відповідно до вимог чинного законодавства  можуть бути надані громадянам безоплатно у приватну власність.    Основною метою запровадження Положення є створення рівноправних та прозорих умов виділення земельних ділянок безоплатно у приватну власність, використання їх за цільовим призначенням, забезпечення доцільного, економічного та ефективного використання і розпорядження землями комунальної власності, задоволення потреб територіальної громади та справедливої реалізації прав громадян на отримання земельної ділянки.

 

1.Загальні положення

 

1.1. Отримання земельної ділянки для  будь-яких потреб (згідно Земельного кодексу України) безоплатно у власність мають право усі громадяни України, але переважне право на отримання такої земельної ділянки надається громадянам, які постійно проживають та зареєстровані на території Золотопотіцької селищної ради впродовж останніх п’яти років.

1.2. Земельні ділянки безоплатно у власність  надаються на території Золотопотіцької селищної ради за умови наявності вільних земельних ділянок  даного цільового призначення  у відповідності до чинного законодавства та бронюванні цієї ділянки для даних потреб рішенням Золотопотіцької селищної ради.

1.3. Надання земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства, для ведення садівництва, для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд на території Золотопотіцької селищної ради здійснюється виключно у порядку черговості, враховуючі заяви, які подані до затвердження цього Положення починаючи з 26 листопада 2020 року.

1.4. Розміри земельних ділянок, що надаються громадянам безоплатно у власність для ведення особистого селянського господарства, для ведення садівництва, для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, встановлюються селищною радою у відповідності з генеральним планом, але не більше норм, передбачених чинним законодавством.

1.5. Дозвіл на виготовлення проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки певного цільового призначення у власність надається Золотопотіцькою  селищною радою. 

 

 

 

  1. Реєстр громадян, які подали заяви для отримання дозволу на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства у власність на території Золотопотіцької селищної ради  (далі – Реєстр)

 

2.1. Земельні ділянки для ведення особистого селянського господарства надаються громадянам України,  які включені до Реєстру .

2.2. Заяви на надання дозволу на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства у власність подаються до Золотопотіцької селищної ради через ЦНАП, адміністратори якого приймають їх і реєструють.

 До заяви додаються:

  • копія паспорта заявника;
  • копія реєстраційного номера облікової картки платника       податків (за наявності);
  • документи, що посвідчують право громадян бути визнаними такими, що мають переважне право на отримання земельної ділянки (за наявності);
  • графічні матеріали, на яких зазначено бажане місцерозташування земельної ділянки.

У разі відсутності одного з обов’язкових додатків до заяви, Золотопотіцька селищна рада на своєму пленарному засіданні має право не розглядати дану заяву, про що заявнику надсилається відповідь згідно ЗУ «Про звернення громадян».

2.3. Розглянувши заяву з усіма додатками на пленарному засіданні, Золотопотіцька селищна рада приймає рішення про включення  особи до Реєстру громадян, які подали заяви для отримання дозволу на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства у власність на території Золотопотіцької селищної ради у розрізі по старостинських округах.

2.4. У паперовому вигляді Реєстр – це журнал, який повинен бути прошнурований у спосіб, що унеможливлює роз’єднання його без порушення цілісності, пронумерований,  підписаний селищним  головою та скріплений  печаткою ради. Після закінчення журналу заводиться новий, а нумерація продовжується наступним номером згідно валової нумерації.

2.5. Реєстр громадян на отримання земельної ділянки здійснюється під громадським контролем.

2.6. На підставі поданих заяв формується Реєстр з вищевказаних журналів за відповідним співвідношенням у розрізі по старостинських округах:

- отримання земельних ділянок на загальних підставах ;

- першочергове отримання;

- отримання  земельних ділянок учасниками бойових дій, які брали участь в антитерористичній операції на Сході України (ООС)

2.7. Отримання земельних ділянок учасниками бойових дій, які брали участь в антитерористичній операції на Сході України (ООС), які включені до Реєстру, здійснюється за принципом першочерговості для УБД, які зареєстровані та проживають на території Золотопотіцької територіальної громади.

Орієнтовна площа земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства, яка надається   у власність такому учаснику бойових дій  становить  близько 1,0000 га, одному із членів  сім’ї загиблого військовослужбовця у зоні АТО(ООС) -  близько 2,0000 га.

2.8. Орієнтовна площа земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства , яку може отримати громадянин за рахунок земель комунальної власності, становить  0,20 га.

Орієнтовна площа земельної ділянки для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, яку може отримати громадянин за рахунок земель комунальної власності , становить  0,15 га.

Орієнтовна площа земельної ділянки для дачного будівництва , яку може отримати громадянин за рахунок земель комунальної власності, становить  0,05 га.

Орієнтовна площа земельної ділянки для садівництва , яку може отримати громадянин, за рахунок земель комунальної власності становить  0,10 га.

2.9.Право на першочергове отримання земельної ділянки мають:

- вдови;

- одному з батьків багатодітної сім’ї;

- одинокі матері;

- одному з членів сім’ї, яка мають у власності/користуванні усіх членів сім’ї (які зареєстровані та проживають за однією адресою) земельні ділянки, площа яких становить до 0,5000 га ;

- сім’ї, які проживають у власному житловому будинку, але не мають земельної ділянки для ведення ОСГ.

В Реєстр не включаються:

– громадяни, які вже мають у власності земельні ділянки, отримані шляхом безоплатної передачі у власність земельної ділянки;

2.10. Документи, на основі яких громадян  включено  в Реєстр повинні поновлюватись громадянином кожні 2 роки з дня їх включення. У випадку не поновлення документів у вказаний термін земельна ділянка такому громадянину не надається.

У випадку не поновлення вказаних документів протягом 4-х років громадянин виключається з Реєстру.

2.11. Після внесення інформації до Реєстру заявнику надається письмове повідомлення про взяття на облік із зазначенням дати та порядкового номера в черзі, та із роз’ясненням вимог пункту 2.9 цього Положення.

2.12. Зняття з черги відбувається після отримання громадянином документа, який  засвідчує його право власності на земельну ділянку. Також зняття з черги відбувається у зв’язку з невиконанням пункту 2.9 цього Положення (автоматично, без повідомлення заявника); в разі отримання відповідної заяви про виключення з Реєстру або в разі наявності документа про смерть заявника.

2.13.  Списки громадян, які перебувають на обліку в Реєстрі мають загальний доступ.

2.14. Контроль за станом Реєстру здійснюється депутатами Золотопотіцької селищної  ради.

 

  1. Умови щодо надання земельних ділянок

 

3.1. Земельні ділянки надаються  заявникові один раз (згідно з ст. 116 Земельного Кодексу України) з урахуванням даних щодо наявності або відсутності земельної ділянки у власності, отриманої в порядку безоплатної приватизації або отриманої у власність в іншому порядку, шляхом укладання цивільно-правових угод.

3.2. Дозвіл на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки надається рішенням Золотопотіцької селищної ради терміном на 1 рік.

3.3. Громадяни, які не бажають отримати запропоновану земельну ділянку мають право відмовитись від неї шляхом подання відповідної заяви на ім’я Золотопотіцького селищного голови.

3.4. Земельна ділянка передається у власність в порядку безоплатної приватизації без інженерних комунікацій (водопостачання, водовідведення, електропостачання, газопостачання і т.д.). Підведення інженерних комунікацій здійснюється власником земельної ділянки самостійно за власний рахунок.  

3.5. Приступати до використання земельної ділянки громадяни мають право після державної реєстрації прав на неї відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень». 

3.6. В разі не оформлення права на землю  протягом двох років з дня прийняття селищною радою рішення про надання дозволу на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність, а також використання земельної ділянки не за цільовим призначенням, Золотопотіцька селищна рада має право скасувати  дане рішення за рекомендацією постійної комісії  Золотопотіцької селищної ради з питань земельних відносин та земельного кадастру, планування території, будівництва, архітектури, охорони пам’яток, історичного середовища та благоустрою.

3.7. У разі необґрунтованої відмові від запропонованої земельної ділянки громадянин автоматично переноситься у кінець черги. До необґрунтованої відмови належить:      

- розташування земельної ділянки,

- площа земельної ділянки,

- конфігурація земельної ділянки.                           

 

4.Прикінцеві положення.

 

4.1. Це Положення набирає чинності з моменту його затвердження Золотопотіцькою селищною радою.

4.2. Подані до набрання чинності цим Положенням заяви про надання дозволу на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність з 26.11.2020 року підлягають перегляду, впорядкуванню та взяття їх на облік до Реєстру у порядку, встановленому цим Положенням. З цією метою селищний голова та постійна комісія  Золотопотіцької селищної ради з питань земельних відносин та земельного кадастру, планування території, будівництва, архітектури, охорони пам’яток, історичного середовища та благоустрою у місячний термін від прийняття цього Положення повідомляє усіх заявників і зобов’язує їх протягом місяця з дня отримання повідомлення поновити заяви та документи відповідно до цього Положення. Взяття на облік громадян, які подали нові заяви здійснюється у порядку, встановленому цим Положенням, і внесення їх до Реєстру здійснюється за датою реєстрації їх первинних заяв про виділення земельної ділянки від 26 листопада 2020 року (первинні заяви повинні зберігатися у матеріалах реєстраційної  справи заявника).

4.3. Зміни та доповнення до цього Положення вносяться рішенням Золотопотіцької селищної ради.

 

 


« повернутися до всіх документів

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь