ЗОЛОТОПОТІЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Тернопільська область, Чортківський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Проєкт рішення №б/н «Про затвердження програми забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування на 2022-2024 роки»

Кількість переглядів: 145
Скликання: Восьме скликання
Сесія: Чотирнадцята сесія (ІІ пленарне засідання)
Тип документу: Проєкт рішення
Дата: 25.11.2021
Автор: Уляна ДЕМ'ЯНЧУК
Номер документу: б/н
Назва документу: Про затвердження програми забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування на 2022-2024 роки
Прикріплені файли:
  1. Файл 1 (0.13 МБ)

ПРОЕКТ РІШЕННЯ

Підготувала Іванна ДЖЕРДЖ

                                                                                                                                                                              

 

                

                                                                                       


ЗОЛОТОПОТІЦЬКА СЕЛИЩНА РАДА

ЧОРТКІВСЬКОГО  РАЙОНУ  ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

(восьме  скликання)

П’ЯТНАДЦЯТА СЕСІЯ

РІШЕННЯ №

 

 25  листопада 2021 року                                                           

 

Про затвердження програми

забезпечення житлом дітей-сиріт,

дітей, позбавлених батьківського піклування

на 2022-2024 роки

 

 

 

 Керуючись законами України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей», «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування», «Про охорону дитинства», Порядком провадження органами опіки та піклування діяльності, пов’язаної із захистом прав дитини, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 24.09.2008 №866 «Питання діяльності органів опіки та піклування, пов’язаної із захистом прав дитини», з метою забезпечення житлових прав та поліпшення соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування та осіб з їх числа, за погодженням постійної комісії з питань планування соціально-економічного розвитку, бюджету та фінансів, інвестицій, регуляторної політики, торгівлі, послуг та розвитку підприємництва Золотопотіцької селищної ради,  селищна рада

 

                                            ВИРІШИЛА:

         1. Затвердити програму забезпечення житлом дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування на 2022-2024 роки (додається).                                     

          2. Фінансування вищевказаної програми проводити у відповідності до щорічних затверджуваних обсягів фінансування.

         3. Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійну комісію з питань планування соціально-економічного розвитку, бюджету та фінансів, інвестицій, регуляторної політики, торгівлі, послуг та розвитку підприємництва Золотопотіцької селищної ради.

           

            Селищний голова                                                          Михайло ПРОКІПЧУК

Додаток 1

до рішення сесії

Золотопотіцької селищної ради

від 25 листопада 2021  року

 

 

ПРОГРАМА

забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа на 2022-2024 роки         

 

1.

Ініціатор розроблення програми

Служба у справах дітей Золотопотіцької селищної ради

2.

Дата, номер і назва розпорядчого документа органу виконавчої влади про розроблення програми

Розпорядження Тернопільської обласної державної адміністрації від 13.10.2021 року № 626/01.02-01 «Про проєкт обласної програми забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа на 2022-2024 роки»

3.

Розробник програми

Служба у справах дітей Золотопотіцької селищної ради

4.

Співрозробники програми

Фінансовий відділ Золотопотіцької селищної ради

5.

Відповідальний виконавець програми

Служба у справах дітей Золотопотіцької селищної ради

6.

Учасники програми

Фінансовий відділ Золотопотіцької селищної ради, виконавчий комітет Золотопотіцької селищної ради,  відділ земельних ресурсів, архітектури та містобудування Золотопотіцької селищної ради, служба у справах дітей Золотопотіцької селищної ради

7.

Термін реалізації програми

2022 – 2024 роки

8.

Перелік місцевих бюджетів, які беруть участь у виконанні програми

Місцевий бюджет територіальної громади  

9.

Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації програми, всього:

450 тис. грн.

 

Подпись: 1.	Ініціатор розроблення програми	Служба у справах дітей Золотопотіцької селищної ради
2.	Дата, номер і назва розпорядчого документа органу виконавчої влади про розроблення програми	Розпорядження Тернопільської обласної державної адміністрації від 13.10.2021 року № 626/01.02-01 «Про проєкт обласної програми забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа на 2022-2024 роки»
3.	Розробник програми	Служба у справах дітей Золотопотіцької селищної ради
4.	Співрозробники програми	Фінансовий відділ Золотопотіцької селищної ради
5.	Відповідальний виконавець програми	Служба у справах дітей Золотопотіцької селищної ради
6.	Учасники програми	Фінансовий відділ Золотопотіцької селищної ради, виконавчий комітет Золотопотіцької селищної ради,  відділ земельних ресурсів, архітектури та містобудування Золотопотіцької селищної ради, служба у справах дітей Золотопотіцької селищної ради
7.	Термін реалізації програми	2022 – 2024 роки
8.	Перелік місцевих бюджетів, які беруть участь у виконанні програми 	Місцевий бюджет територіальної громади   
9.	Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації програми, всього:	450 тис. грн.
 
1. Паспорт програми

 

 

 

 

 

    1. Визначення проблеми, на розв’язання якої спрямована програма

          Програму забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа на 2022-2024 роки (далі – програма), розроблено на виконання розпорядження голови обласної державної адміністрації від 13 жовтня 2021 року № 626/01.02-01 «Про  проєкт програми забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа на 2022-2024 роки».

            Законодавчим підґрунтям для розроблення програми є Житловий кодекс, закони України ,»Про місцеве самоврядування в Україні», «Про місцеві державні адміністрації», «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування», «Про житловий фонд соціального призначення», «Про охорону дитинства», Указ Президента України «Про деякі питання забезпечення прав та законних інтересів дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, розвитку та підтримки сімейних форм виховання дітей», постанови Кабінету Міністрів України від 23 липня 2008 р. № 682 «Деякі питання реалізації Закону України «Про житловий фонд соціального призначення», від 24 вересня 2008 р. № 866 «Питання діяльності органів опіки та піклування, пов’язаної із захистом прав дитини», від 19 березня 2008 р. № 219 «Про встановлення тимчасових мінімальних норм забезпечення соціальним житлом», наказ Міністерства розвитку громад та територій України від 16.12. 2020 року № 311 «Про показники опосередкованої вартості спорудження житла за регіонами України» та інші нормативно-правові акти, спрямовані на соціальний захист дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також осіб з їх числа.

Соціальний захист дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, в Україні є одним із головних обов’язків держави та основним напрямом її правової  політики. Діти - сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, повинні бути інтегровані у суспільство, у випадках, передбачених чинним законодавством, їм має бути забезпечено право на отримання житла.      

Програма забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа, на 2022-2024 роки (далі - Програма) розроблена Золотопотіцькою селищною радою з метою захисту житлових прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, забезпечення належних побутових умов проживання, надання фінансової допомоги для ремонту та придбання житла для дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа за місцем походження або проживання, чи за місцем обліку такої дитини як внутрішньо переміщеної особи у разі відсутності у неї житла після закінчення (припинення) її перебування під опікою, піклуванням, у прийомній сім’ї, дитячому будинку сімейного типу, закладі охорони здоров’я, освіти, іншому закладі або іншій установі.

Одним з показників стану захисту прав дитини та її добробуту в державі є рівень забезпеченості житлом та майном дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Станом на 01.11.2021 р. по Золотопотіцькій територіальній громаді на обліку перебуває 2 (двоє) дітей, позбавлених батьківського піклування, за якими закріплено право на житло, в якому вони проживали до влаштування під опіку, піклування, прийомну сім’ю чи дитячий будинок сімейного типу, але жодна дитина не має житла на праві власності. На вторинному обліку перебуває 3 (троє) дітей:

  • 2 дітей-сиріт, які прибули з інших територій;
  • 1 дитина, позбавлена батьківського піклування, яка проживає у прийомній сімї.

 Основними причинами відсутності житла у дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, є:

  • відсутність житла у батьків на момент позбавлення їх батьківських прав;
  • відсутність постійного місця  проживання батьків.

Вирішення питання забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа, дозволить молодим людям реалізувати і інші свої права, оскільки наявність житла - це міцний фундамент подальшої долі.

 

3. Визначення мети програми

Основною метою Програми є створення умов для реалізації державних гарантій і конституційних прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа шляхом концентрації зусиль органів державної влади та місцевого самоврядування щодо забезпечення їх власним житлом або виплату грошової компенсації за належні для отримання житлові приміщення.

Виконання Програми сприятиме реалізації права дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа на упорядкування житла, що належить їм на правах власності та на позачергове забезпечення упорядкованим соціальним житлом після завершення їх перебування у відповідних інтернатних установах, дитячих будинках сімейного типу, прийомних сім’ях, завершення терміну піклування над такими дітьми, а також після завершення ними навчання у вищих навчальних закладах, строкової служби у Збройних Силах України, повернення з місць позбавлення волі.

 

4. Обґрунтування шляхів і засобів реалізації положень програми

            Шляхи і засоби реалізації положень Програми:

  • ведення обліку нерухомого майна, право власності на яке мають діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування;
  • вивчення технічного стану житлових приміщень, що знаходяться у власності дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування;
  • упорядкування житла, що знаходиться у власності дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування;
  • вивчення потреб у забезпеченні дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа упорядкованим соціальним житлом та ведення відповідного обліку;
  • забезпечення житлом дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, яким виповнилось 18 років та осіб з їх числа шляхом придбання, будівництва житла органами місцевого самоврядування;
  • вирішення питання про взяття дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, у яких відсутнє житло на облік громадян, які мають право на отримання соціального житла; 
  • формування органами місцевого самоврядування житлового фонду соціального призначення для забезпечення потреб дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа.

Фінансування Програми здійснюється в межах коштів, затверджених  бюджеті територіальної громади на зазначені цілі на відповідний рік та за рахунок інших джерел, не заборонених законодавством. Використання коштів проводиться на підставі кошторису та інших підтверджуючих документів.

 

5. Очікувані результати виконання програми

Реалізація Програми дасть змогу:

  • створити належні умови для соціальної адаптації дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб із їх числа за місцем походження або проживання, чи за місцем обліку такої дитини як внутрішньо переміщеної особи ;
  • забезпечити житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб із їх числа за місцем походження або проживання, чи за місцем обліку такої дитини як внутрішньо переміщеної особи у разі відсутності у неї житла після закінчення (припинення) її перебування під опікою, піклуванням, у прийомній сім’ї, дитячому будинку сімейного типу, закладі охорони здоров’я, освіти, іншому закладі або іншій установі.

 Строк виконання Програми: 2022 – 2024 роки.

 

6. Ресурсне забезпечення програми

тис. грн.

Орієнтований обсяг коштів, які пропонується залучити на виконання Програми

Усього витрат на  виконання програми

У тому числі за роками

2022

2023

2024

Обсяг ресурсів бюджету територіальної громади, усього:

450

150

150

150

 

7. Координація та контроль за ходом виконання програми

    Координацію з виконання Програми здійснює служба у справах дітей Золотопотіцької селищної ради.

    Контроль за станом дотримання житлових прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа, цільовим та  ефективним використанням коштів здійснюють служба у справах дітей, виконавчий комітет Золотопотіцької селищної ради.

 

 

Секретар селищної ради                                                Уляна ДЕМ’ЯНЧУК

 

 

 

 

 

Додаток 2

до рішення сесії

Золотопотіцької селищної ради

від 25 листопада 2021  року

 


« повернутися до всіх документів

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь